Operation Albacore

Sea Shepherd schip de Bob Barker is aangekomen in de Republiek Gabon voor de start van Operation Albacore, een nieuwe campagne om illegale, niet-gereguleerde en niet-geregistreerde (IOO) visserij aan te pakken, onder leiding van de regering van Gabon.

Gedurende het tonijnseizoen van 2016 zullen Gabonese mariniers en officiers van het Agentschap voor Handhaving van Visserij worden gestationeerd aan boord van de Bob Barker, en samenwerken met de bemanning van Sea Shepherd om de soevereine wateren van Gabon te patrouilleren. Deze patrouilles zullen uitgevoerd worden met een voertuig voor de rechtshandhaving ter verdediging, behoud en bescherming van de kritische tonijnhabitat in Centraal-West-Afrika van april tot ongeveer september 2016.

De campagne is bedoeld om de bestaande maatregelen van monitoring, controle en toezicht uit te breiden; om IOO-visserij op te sporen en af te schrikken, terwijl er ook toezicht op naleving van de wet door erkende visserijbedrijven wordt gehouden.

Van de wereldwijde visvangst wordt naar schatting 15-40% gevangen door IOO-bedrijven, en 90% is gevangen in wateren die onder het gezag van een kuststaat vallen. Het is het ingewikkelde systeem van trans-grenzen in de Golf van Guinea, in combinatie met het feit dat vele regionale kuststaten niet over voldoende operationele middelen beschikken, waardoor IOO-visserij zo overheersend is in de wateren buiten de Afrikaanse westkust. 

Campagneleider kapitein Peter Hammarstedt, zei: "In 2015 leidde de epische achtervolging van het beruchte diepzeebaarsstroperij-schip Thunder ons naar de Golf van Guinea. Toen de regering van Gabon zich bereid verklaarde de Thunder te onderscheppen en te arresteren, als het de wateren van Gabon binnen zou varen, toonde ze een voorbeeldige inzet voor de aanpak van de criminele visserij. Werken in samenwerking met nationale autoriteiten om de nationale en internationale milieuwetgeving te handhaven is een natuurlijke stap voor Sea Shepherd en we zijn er trots op om te werken met Gabon, een land dat voornemens is een regionale leider te worden in het opzetten van een gouden standaard voor visserijbeheer en de handhaving daarvan."

De Bob Barker zal samenwerken met de Gabonese overheid om illegale, ongeregelde en niet aangevraagde
visvangst tegen te gaan. Foto: Lukas Erichsen

Gabonese marines (Marine Nationale) en officieren van de "Fisheries Enforcement Agency (ANPA)" zullen gestationeerd zijn op de Bob Barker, om samen met de Sea Shepherd crew te patrouilleren op de Gabonese wateren. Foto: Alejandra Gimeno

Gabonese Ministers komen aan bij de Bob Barker. Foto: Alejandra Gimeno

Gabonese ministers en perslui aan boord van het Sea Shepherd schip "Bob Barker". Foto: Alejandra Gimeno

Afgevaardigden van het ministerie van nationale veiligheid, ministerie van visserij en agricultuur, nationaal agentschap van visserij en agricultuur (ANPA), agentschap van nationale parken (ANPN), en de nationale marine op de operatie Albacore media conferentie. Foto: Alejandra Gimeno

De ministers op de brug van de Bob Barker na een rondleiding van het schip.
Foto: Alejandra Gimeno