Sea Shepherd: Globale Vloot

Onze internationale vloot bestaat uit tien schepen en verschillende kleinere boten die worden gebruikt in verschillende campagnes voor het behoud van de oceaan.

Sinds 1977 hebben verschillende schepen in de vloot van Sea Shepherd gediend om het zeeleven in de wereld te verdedigen en te beschermen. We zijn er trots op om de huidige vloot onder de aandacht te brengen en u historische informatie te geven over de schepen die hen voorgingen... waarvan sommige niet meer drijven.


Sea Horse

Sea Horse for site

Type:             Offshore bevoorradingsschip
Launched:         2000
Brutotonnage:         86
Lengte:         150ft
Max bemanning:     19


Farley Mowat

farley for site V2

Type: Kustwachtkotter
Gelanceerd: 1985 - 1992
Brutotonnage: 174
Lengte: 111,55 voet
Maximale bemanning: 16

Martin Sheen

Martin Sheen for site

Type: Zeilboot / Onderzoeksvaartuig
Gelanceerd: 1977
Brutotonnage: 39
Lengte: 89,99 voet
Maximale bemanning: 10

Age of Union

AOU for site

Type: Research / Survey Vessel
Gelanceerd: 1993
Brutotonnage: 720
Lengte: 183,73 ft
Maximale bemanning: 30


Sea Eagle

 Sea Eagle Ship for fleet page


Type: Loodsvaartuig
Gelanceerd: 1986
Brutotonnage: 318
Lengte: 114,7 ft
Maximale bemanning: 19

Ocean Warrior

Ocean Warrior for site

Type: Patrouillevaartuig
Gelanceerd: 2016
Brutotonnage: 454
Lengte: 177,17 ft
Maximale bemanning: 16

Emanuel Bronner

Emanuel Bronner for site

Type: Patrouillevaartuig
Gelanceerd: 1970
Brutotonnage: 9
Lengte: 38,22 ft
Maximale bemanning: 4

Conrad

Conrad for site


Type: Patrouillevaartuig
Gelanceerd: 2009
Brutotonnage: 30
Lengte: 55ft
Maximale bemanning: 11

Volgende boten zijn niet meer in dienst:

MV Steve Irwin

Op 5 december 2007, net voor de start van de 2007-2008 walviscampagne Operatie Migaloo, werd het Sea Shepherd vaartuig M/Y Robert Hunter ter ere van de overleden natuurbeschermer omgedoopt tot M/Y Steve Irwin. De naamsverandering werd aangekondigd tijdens een persconferentie door Steve Irwin’s weduwe, Terri Irwin en kapitein Paul Watson in de Melbourne Docklands, juist voor het vertrek van het schip naar het Antarctisch walvisreservaat.

Sea Shepherd is trots op haar samenwerking met Terri Irwin voor deze naamsverandering. Immers, zowel zijzelf als Steve waren wereldwijd bekend om hun werk voor natuurbescherming. Op de persconferentie verklaarde Terri dat Steve uitzonderlijk vereerd zou geweest zijn voor deze erkenning, zeker omdat hij de passie voor de bescherming van walvissen deelde met Sea Shepherd. “Steve heeft de walvissen steeds in zijn hart gedragen en in 2006 onderzocht hij de mogelijkheid om de Sea Shepherd Conservation Society te vergezellen op hun reis om deze magnifieke dieren te beschermen,” verklaarde Terri.

Het doel van Sea Shepherds Antarctische walviscampagnes is om op te treden tegen de illegale walvisvangst door de Japanse walvisvloot. Operatie Migaloo, de campagne van 2007 – 2008, was erg succesvol en de walvisjagers hebben maar ongeveer de helft van hun quota gevangen door de interventie van de Steve Irwin.  Momenteel is de Steve Irwin in Australië ter voorbereiding op de volgende Antarctische walviscampagne.

Het leven van Steve Irwin heeft duidelijk aangetoond dat één persoon een belangrijk verschil kan maken in en voor de wereld”, zei Paul Watson. “Steve wou met ons naar Antarctica reizen om de walvissen te verdedigen en nu is hij alsnog bij ons, met zijn naam gedrukt op het snelste en krachtigste schip ter wereld voor de verdediging van de walvissen.

Het schip, dat voorheen bekend was als de M/Y Robert Hunter, was oorspronkelijk vernoemd naar de Canadees Robert Hunter die, samen met voorzitter en oprichter van Sea Shepherd Paul Watson, mede-oprichter van de Greenpeace Foundation was.  Bob Hunter is gestorven in mei 2005. Op zijn begrafenis heeft kapitein Watson beloofd om een conservatieschip naar hem te noemen. Deze droom was werkelijkheid geworden met de aankoop van de M/Y Robert Hunter, een 53 meter lang schip dat voorheen eigendom was van de Schotse dienst van visserijbescherming.

Met het activistenbloed van haar vader in haar aderen, heeft Emily Hunter, de dochter van Robert Hunter, zich bij de bemanning van het schip gevoegd voor Operatie Leviathan, Sea Shepherds 2006 – 2007 campagne om de illegale slachting van meer dan duizend walvissen in Antarctica door de Japanse walvisvloot te stoppen. De Robert Hunter heeft de actieradius en de snelheid die nodig zijn om de walvisvaarders te localiseren en bij te houden. Het nieuwe schip voegde zich in de Ross Zee in Antarctica bij de Farley Mowat, het vlaggeschip van Sea Shepherd, met meer dan 60 vrijwilligers van diverse nationaliteiten, een helikopter en meerdere kleine vaartuigen.

“Bob en ik zaten in de eerste Zodiac die de harpoenen van de walvisjagers blokkeerde in 1975.” zei kapitein Watson. “Hij was vanaf 1971 mijn scheepsmaat bij Greenpeace en stond later aan mijn zijde bij vele campagnes van Sea Shepherd. Met dit schip was het alsof hij weer aan mijn zij stond om de walvissen nog steeds te beschermen. Operatie Leviathan was erg succesvol en slaagde er in om de Japanse walvisvloot ervan te weerhouden hun zelf-toegekende quota te vangen.

 

MV Brigitte Bardot (voorheen Gojira)

 • Lengte: 35 meter (115 voet)
 • Scheepstype: gestabiliseerde trimaran, bestaande uit één romp
 • Maximum snelheid: 24 knopen
 • Eerste expeditie: in 1998 succesvolle vaart om de aarde in 74 dagen, waarmee het vorige record van 84 dagen van de USS Triton (een nucleaire onderzeeër) werd verpulverd [in 2008 werd het wereldrecord van 60 dagen gevestigd door de Earthrace, die later het Sea Shepherd schip Ady Gil zou worden]
 • Vorige taak: charterschip, gebaseerd in Zuid-Afrika
 • Eerste Sea Shepherd expeditie: operatie "No Compromise"
 • SSCS naam: Brigitte Bardot (genoemd naar de actrice / activiste). Voorheen Gojira (in het Japans Godzilla).

MV Sam Simon

 • Length: 56 meters
 • Beam: 9.8 meters
 • Draught: 4.5 meters
 • Date Built: 1993, Tokyo IHI Shipyard
 • Max Speed: 16 knots
 • Most Interesting Fact: It was once a part of the Japanese whaling fleet.
 • Country of Origin: Japan
 • Former Job: Meteorological Observation Ship for Japan Government
 • Former Name: Seifu Maru
 • Current Name: Sam Simon - named after the co-creator and executive producer of “The Simpsons,” a member of Sea Shepherd’s Board of Advisors, and longtime champion of animals.
 • First Sea Shepherd Expedition: November 2012, Antarctic Whale Defense Campaign, Operation Zero Tolerance

Bob Barker


Type: ijsversterkt langeafstandsvaartuig
Gelanceerd: 1950
Brutotonnage: 488
Lengte: 171,26 ft
Maximale bemanning: 36

Op 5 januari 2010 is een ander schip tegen de walvisjacht gearriveerd in de Zuidelijke Oceaan om de antarctische verdedigingscampagne van 2009-2010, Operatie Waltzing Matilda, bij te wonen. Onverwacht en precies op tijd: de Bob Barker.

Dankzij een schenking van 5.000.000 dollar van de Amerikaanse tv-persoonlijkheid Bob Barker (jarenlang presentator van ‘The Price is Right’, de Amerikaanse versie van ‘Prijzenslag’) kon Sea Shepherd Conservation Society stilletjes de voormalige Noorse walvisvaarder aankopen en uitrusten in Afrika. De snelle, extra versterkte achtervolgingsboot vertrok op 18 december stilletjes vanuit Mauritius om zich bij de Sea Shepherd schepen Steve Irwin en Ady Gil te voegen in de Zuidelijke Oceaan.

Barker heeft ook de kosten van een helikopter vergoed die de schepen van de stichting zal vergezellen. Het vliegtuig is Nancy Burnet genoemd, naar de president van United Activists for Animal Rights, een organisatie die Barker ook steunt. Deze nieuwe helikopter zal meedoen aan toekomstige campagnes.

“Ik ben bijzonder blij dat ik Sea Shepherd Conservation Society kan helpen in hun missie om de vernietiging van leefgebieden en de afslachting van wilde dieren in de oceanen van de wereld te stoppen,” zei Barker. “ Er wordt een heleboel gepraat over het behouden van onze ecosystemen en diersoorten, maar dit is een organisatie die deze woorden omzet in daden.”