Iedereen Beroemd - iedere werkdag na het Journaal van 7 op één. Naar mijn mening een prima programma met aandacht voor bijzondere en gewone mensen. Een vaste rubriek is “De Week Van”.

In de week van 20 maart strijkt de cameraploeg neer in “Boudewijn Seapark”. Ik vind het onbegrijpelijk en verwerpelijk dat Iedereen Beroemd op deze manier het dolfinarium promoot.

Ik vraag me af wat er interessant is aan het lijden van dieren. Waarom maakt Iedereen Beroemd reclame voor een commercieel bedrijf dat dieren reduceert tot slaven?

Steeds meer mensen zijn het erover eens dat intelligente zeezoogdieren als dolfijnen niet thuishoren in gevangenschap.

In de natuur zwemmen deze dieren tot honderd kilometer per dag en leven ze in complexe en hechte sociale familieverbanden.

Het contrast met de chloorput – Boudewijn Seapark genaamd – waar ze opgesloten en misbruikt worden, kan niet groter zijn.

Onschuldig veroordeeld tot levenslang om de kassa te laten rinkelen en om bezoekers “een fijne uitstap” te bezorgen.

De dolfijnen zijn slaven die kunstjes doen in ruil voor een dode vis. Ze lijden onder het lawaai, het kunstlicht en de chloor. Ze zien nooit daglicht, blijven verstoken van de zee (de golven, getijden, familieleven), moeten gebruik van echolocatie uitschakelen. Ze zijn ook proefdieren: volgestopt met pillen (anti-depressiva, antibiotica), kunstmatig geïnsemineerd,…

Slachtoffers van hun zogezegde eeuwige “glimlach”. Ik vroeg de VRT waarom dergelijk oubollig dierenmisbruik gepromoot wordt. Ik kijk uit naar de reply.

Anne Van Ingelgem

Vanaf 13:45 https://www.vrt.be/…/ieder…/2017/iedereen-beroemd-d20170321/

UPDATE 1 - dit antwoord ontvingen we intussen van de klachtencoördinator van de VRT:

Geachte,

Bedankt voor uw belangstelling voor Iedereen beroemd en om uw bezorgdheid met ons te delen.

We kunnen uw reactie begrijpen en we geven graag toelichtingen bij de programmafilosofie van Iedereen beroemd. Iedereen Beroemd is een human interest programma dat dagelijks tracht warme, authentieke menselijke verhalen te brengen, zonder te oordelen of een standpunt in te nemen.

Vorige week bracht het programma de verhalen van de mensen achter de schermen in het Boudewijn Seapark. De programmamakers doen dat pretentieloos zonder een oordeel te formuleren, noch hun job, noch over de omstandigheden waarin ze werken.

Dezelfde regels worden gehanteerd met betrekking tot de dieren of het vermeende leed van de dieren in het Boudewijn Seapark. Het enige wat de programmamakers van Iedereen beroemd kunnen bevestigen, is dat de mensen die in het Boudewijn Seapark werken, de dieren een heel warm hart toedragen.

Door de neutrale houding die de programmamakers hanteren is er geen sprake van enige promotie, noch het aanklagen van iets. Dat is niet de missie die het programma wil uitdragen.Om wantoestanden aan te kaarten, zijn er andere VRT-programma's die dat beter kunnen plaatsen. De programmamakers hebben hierover echter niets opgemerkt. Of het verantwoord is om dolfijnen in gevangenschap te houden voor entertainment, is een ander maatschappelijk vraagstuk dat niet tot het domein van de programmamakers vanIedereen beroemd hoort.

Ik hoop hiermee de programmafilosofie van Iedereen Beroemd te hebben verduidelijkt en dat we u ook in de toekomst kunnen blijven boeien met ons aanbod.

Met vriendelijke groeten,

Linda Van Crombruggen Klachtencoördinator VRT

 

UPDATE 2 - dit hebben wij op 3 april als antwoord ingezonden:

Mevrouw Van Crombruggen Geachte VRT klachtencommissie

Ik ben vertrouwd met het concept van “Iedereen Beroemd”, nogmaals, ik ben fan van het programma.

De programmamakers krijgen enkel te zien wat het dolfinarium wil dat de buitenwereld te zien krijgt. Een paar deuren opentrekken en filmen wat daarachter gebeurt, was niet het doel en was zeker geen optie.

Uiteraard toont Boudewijn Seapark zich van zijn mooiste kant. Vijf dagen gratis reclame op de VRT, twee weken voor de paasvakantie; dan zet iedereen zijn/haar beste beentje voor. Dit klinkt wellicht als een karikatuur: “achter de schermen” filmen in het varkensslachthuis van Tielt zou ook liefelijke TV kunnen opleveren. Voor de camera’s gaat men daar ook correct om met de dieren. Controleurs en directie (o ironie) vielen uit de lucht toen de misbruiken openbaar werden gemaakt.

Verborgen camera brengt gruwel aan het licht. De makers van Rambam slaagden erin het dolfinarium van Harderwijk in beeld te brengen. U kan deze aflevering –waar het dolfinarium niet blij mee was – hier bekijken: https://www.npo.nl/rambam/23-02-2017/VARA_101383040

Ik meen dat het concept van “Iedereen Beroemd” de makers niet ontslaat van kritisch denken en ethisch besef. Het is bijzonder jammer dat de VRT dit nalaat — zeker in tijden waarin een groeiend aantal mensen zich bewust wordt van dierenleed, en komaf probeert te maken met fouten uit het verleden.

Vriendelijke groet

Anne Van Ingelgem Sea Shepherd Belgium