In het VTM Nieuws van 14 mei sprak Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts duidelijke taal over dierenmishandeling: dierenmishandeling is een zwaar misdrijf en recidivisten blijven niet langer ongestraft. Met het belangrijke nieuws begin mei uit Frankrijk in het achterhoofd (het verbod op het fokken met dolfijnen en orka’s die op dit moment in gevangenschap leven in Frankrijk, de strengere regels voor de dieren die nog in gevangenschap leven, en het verbod op de import van nieuwe dieren), stuurden wij hem daarom een brief.
Londerzeel 19 mei 2017
De heer Ben Weyts
Martelaarsplein 7
1000 Brussel
Beste heer Weyts, Mijnheer de Minister
Bedankt. Voor uw duidelijke taal rond dierenmishandeling in het VTM Nieuws van 14 mei. Het signaal dat u geeft is krachtig: dierenmishandeling is een zwaar misdrijf en recidivisten blijven niet langer ongestraft. Wij kijken uit naar uw voorstel aan deze regering om die norm ook gerechtelijk te verhogen.
Wat met die andere dierenmishandeling? Uit uw beleidsnota 2014/2019 van 28 oktober 2014. “In onze maatschappij groeit de bezorgdheid over hoe we omgaan met dieren en terecht. Een moderne samenleving met sterk morele waarden draagt een humane behandeling van alle levende wezens hoog in het vaandel.”
U hebt het nieuws uit Frankrijk ook ontvangen: een verbod op het fokken met dolfijnen en orka’s die op dit moment in gevangenschap leven in Frankrijk. Voor de dieren die nog in gevangenschap leven, werden ook strengere regels uitgevaardigd: -Er mag niet meer gezwommen worden met de dolfijnen. -Er mag geen contact meer zijn tussen de dieren en de toeschouwers. -De bassins waarin ze leven, moeten vergroot worden. -…
Het fokverbod betekent op lange termijn een einde voor het houden van dolfijnen in Frankrijk aangezien ook de import van nieuwe dieren niet is toegestaan.
Dolfinaria maken deel uit van een miljardenindustrie die deze dieren uitbuit ten koste van hun welzijn. Circusacts opvoeren, luide muziek, te kleine bassins, fysiek contact met de dolfijnen, … Allerminst te omschrijven als een humane behandeling. De beslissing uit Frankrijk bevestigt de groeiende bewustwording rond deze thematiek. In een reactie op het Franse verbod bevestigt u eveneens geen fan te zijn van het houden van dolfijnen of orka’s in gevangenschap om hen kunstjes te laten verrichten. En laat dat nu de enige échte functie van een dolfinarium zijn: een circus met zeezoogdieren dat geld moet opbrengen.
Als dierenmishandeling een zwaar misdrijf is, met welke motivatie wordt het houden van zeezoogdieren in gevangenschap dan vandaag nog gedoogd?
Voortrekkersrol. Door een gebrek aan maatschappelijk draagvlak en dankzij nieuwe inzichten hebben verschillende landen een einde gemaakt aan het houden van zeezoogdieren in gevangenschap. Chili en Costa Rica stelden al in 2005 een verbod op dolfijnenshows. In Europa zijn er geen dolfinaria meer te vinden in Oostenrijk, Cyprus, Ierland, Tsjechië, Slovakije, Estland, Letland, Hongarije, Polen, Luxemburg, Groot-Brittannië … Helaas. België blijft achter. U ambieert nochtans een voortrekkersrol voor Vlaanderen op het gebied van Dierenwelzijn en wil een zichtbaar, actief en coherent beleid voeren.
We hopen dat u geïnspireerd raakt door de recente beslissingen uit Frankrijk. We leven in 2017, de wereld kijkt mee.
Vriendelijke groet
Anne Van Ingelgem
Directeur Sea Shepherd Belgium