Maak kennis met de Sea Shepherd Belgium vrijwilligers!

In deze rubriek gaan we voortaan regelmatig het woord geven aan onze vrijwilligers.
In deze editie: maak kennis met Anne-Pascale de Jonge en Laurent Naisse, met elkaar gehuwd en samen de Coördinatoren Tabling FR bij Sea Shepherd Belgium.

 

1) Wat vonden jullie van de viering van 40 jaar Sea Shepherd in Gent?
A-P: Het was een zeer gezellige avond met leuke ontmoetingen in een heel toffe sfeer.
L: We konden die avond de personen zien achter de namen. Dat was fijn want zo hebben we andere vrijwilligers ontmoet en contacten kunnen leggen voor toekomstige acties.

2) Wat heeft jullie ertoe aangezet om toe te treden tot Sea Shepherd? Hoe zijn jullie begonnen aan dit avontuur?
A-P & L: Vijf jaar geleden begonnen we de drang te voelen om ons meer in te zetten voor de bescherming van onze planeet. We wilden iets concreters doen, ons meer engageren dan alleen maar door geld te schenken.
L: In eerste instantie was het vooral het logo dat me bij Sea Shepherd aantrok. Ik had een stand gezien op een hardcore festival in Ieper. Ik heb me toen geïnformeerd en de missie sprak me aan. Alles wat dolfijnen en walvissen betreft, heeft ons sterk aangetrokken, net als de filosofie van Sea Shepherd, die als organisatie echt actief is op het terrein.
A-P: Vandaag hebben we het gevoel dat we nuttig zijn. Zelfs maar een heel klein steentje kunnen bijdragen, is al een meerwaarde. Psychologisch en moreel voelt het goed om actief te zijn. Het is bovendien altijd in een gezellige sfeer met sympathieke vrijwilligers.

3) Wat heeft de doorslag gegeven?
A-P & L in koor: De doorslag is er gekomen door onze kinderen.
A-P: Zodra je kinderen hebt, besef je dat je verantwoordelijkheden hebt, dat er na jou ook nog iets is waar je best zo goed mogelijk voor zorgt. En je denkt dan bij jezelf: “In welke wereld ga ik ze laten opgroeien? Wat ga ik ze kunnen bieden?” Op een dag heeft onze zoon gezegd: “Ik wil niet meer naar circussen gaan.” Hij heeft ons zo op zijn eigen manier bijgebracht om ons bewustzijn te verhogen.

4) Wat is jullie functie binnen Sea Shepherd Belgium?
L: Wij zijn de coördinatoren voor tabling voor het Franstalige gedeelte. Dat is enerzijds een functie van prospectie, je moet plekken vinden waar je Sea Shepherd kan  vertegenwoordigen en fondsen kan inzamelen. Anderzijds is het ook een functie van management/coördinatie, je moet ervoor zorgen dat je voldoende vrijwilligers voor de stand hebt. Er is ook een logistiek onderdeel, je moet de merch ophalen, inventariseren en de stock beheren.

5) Hoeveel tijd besteden jullie aan Sea Shepherd?
A-P: Dat is moeilijk te bepalen. Want zelfs als er geen tabling voorzien is, moeten we voortdurend de volgende deadlines voorbereiden. Dat houdt bijvoorbeeld in dat we documenten moeten afdrukken, de stock van de goederen opnieuw moeten nakijken en ordenen….
L: Daarbovenop moeten we rapporten maken, contacten leggen voor toekomstige evenementen... We doen elke dag wel iets. Het komt neer op zo’n 15 minuten per dag bovenop de geplande tabling tijdens de weekends.

6) Wat vinden jullie leuk aan de rol van coördinatoren? Wat is het zwaarst?
A-P & L: Wat ik het liefst doe, is mensen ontmoeten en met mensen praten die dezelfde overtuiging delen.
A-P: Onze functie bezorgt ons redelijk veel stress. Je bent bang dat het evenement waaraan je deelneemt geen succes zal zijn, dat er geen geïnteresseerde mensen zullen langskomen of  dat je niet genoeg vooraad zal hebben.

7) Hebben jullie nieuwe vaardigheden geleerd?
A-P: Ik heb me kunnen verbeteren op organisatorisch vlak.
L: Sea Shepherd is alleen maar positief. Onze rol geeft ons vertrouwen in onszelf.

8) Wat is het profiel van de vrijwilligers die jullie zoeken?
A-P:  Iemand die beschikbaar is, met een lach, warm en sympathiek.
L: En die vlot communiceert.
A-P: Ja, die ook openstaat voor anderen en dynamisch is.
L: Iemand die zich houdt aan z’n gemaakte beloftes en die we kunnen vertrouwen.

9) Weten de mensen uit jullie omgeving van jullie betrokkenheid bij Sea Shepherd? Wat vinden zij ervan?
A-P: Wat mijn familie betreft, is iedereen op de hoogte en ze steunen me volledig.
L: In het algemeen zeggen de mensen me: “Wel, dat verbaast me niet van jou.” Het is dus echt positief!
A-P: Ze zijn zelfs nieuwsgierig en vragen ons om uitleg en inlichtingen. Ook op mijn werk is het eigenlijk goed geaccepteerd.

10) Jullie doen heel veel voor Sea Shepherd, wat brengt Sea Shepherd jullie bij?
A-P: Ik heb de voldoening van iets goeds te doen. En dat op een dag, als er problemen zouden zijn, men mij niet kan verwijten dat ik niets gedaan zou hebben, dat ik geen actie ondernomen heb.
L: Ik zou alleen het voornaamwoord willen veranderen: “Als er op een dag een groot probleem is, dat ik mezelf dan niet hoef te verwijten dat ik niets gedaan heb.” Ik vind het oprecht nuttig, niet alleen voor mezelf maar voor heel de wereld.
A-P: En van al die mensen te zien die zich interesseren in onze organisatie, wat toelaat om te zeggen: “dat we niet de enigen zijn die de mentaliteit willen veranderen, en die een betere wereld willen”.

***

Heb je zin gekregen om ook vrijwilliger te worden bij Sea Shepherd Belgium? Wil je graag meewerken bij Tabling events, of wil je je op een andere manier inzetten voor ons?
Kijk dan hier (http://www.seashepherd.be/nl/hoe-kan-je-ons-helpen/word-vrijwilliger-aan-land).

Voor de oceanen, alvast bedankt!