De Afrikaanse kust, woongebied van een zeer gevarieerde zeefauna, wordt bezet door stropers waardoor ze vandaag één van de meest overbeviste zones ter wereld is. 

Veel Afrikaanse landen beschikken niet over een offshore patrouilleschip en kunnen hun territoriale wateren dus onvoldoende beschermen zodat ze hiertegen compleet machteloos staan. Naast het vernietigen van de zeefauna en het vervuilen van de zeeën, hebben de acties van deze stropers ook een enorme impact op de lokale bevolking.  Ze dringen immers de zones bestemd voor de kleine lokale vissers binnen en doen daar aan overbevissing. De Gambiaanse regering ontvangt hierover veel klachten.

Sinds 2016 werkt Sea Shepherd daarom samen met de lokale overheden van 7 Afrikaanse landen om deze illegale en niet gereglementeerde visvangst in Afrikaanse wateren te bestrijden. Iedere samenwerking is uniek en aangepast aan de noden van het land in kwestie, maar in het algemeen komt het erop neer dat het land de bijkomende mankracht levert en Sea Shepherd voor de schepen en brandstof zorgt.

Deze patrouilles hebben, naast het monitoren van de Afrikaanse kusten, al geleid tot de arrestatie van 45 schepen gebruikt voor illegale en niet gereglementeerde visvangst en de lokale autoriteiten al heel wat ervaring opgeleverd terzake.  De aanwezigheid van Sea Shepherd in de Afrikaanse wateren is essentieel voor het behoud van de zeefauna en -flora aldaar.